PHP Echo Ve Print Komutları
Bu yazımızda PHP Programlama Dili'nde ekrana veya herhangi bir birime veri çıkışı yaptırmak için kulanılan Echo ve Print komutlarından bahsedeceğiz.

Merhabalar bugün sizlere PHP dilinde ekrana nasıl veri çıkışı yaptırabileceğinizden ve bu amaçla kullanılan Echo ve Print komutlarından bahsedeceğim,
PHP dilinde iki komut da geçerlidir, ancak Echo komutu Print komutuna göre daha hızlı olduğu söylenebilir, bu nedenle PHP ve echo komutu arasında güzel bir bağ vardır, ben de genelde echo komutunu kullanıyorum ancak bunun yanı sıra print_r komutunu da kullanıyorum , bunun nedeni dizi vb. verilerde verinin içeriğini kontrol amaçlı ekrana yazdırmam gerekebiliyor ,
gelin beraber sırasıyla bakalım.
PHP Echo komutu
echo komutu parantezler kullanarak ( echo() ) veya parantezsiz (echo ) şeklinde kullanılabilir.
Aşağıdaki örneği inceleyiniz:
<?php
echo 'Merhaba dünya';
//Merhaba dünya
echo ('Merhaba dünya');
//Merhaba dünya
?>
Bunların yanı sıra echo etiketi arasına html etiketlerini kullanarak da çıktı alabiliriz. Bu sayede ekrana html yapımızda dökülecektir.
<?php
echo '<h1>Merhaba dünya</h1>';
//H1 yani başlık formatında Merhaba dünya yazısını yazacaktır.
?>
Echo ile değişken yazdırma
Echo etiketi ile ekrana string ifadelerin yanı sıra değişken de yazdırabiliriz
<?php
$isim = "tekno";
$soyisim = "derya";
$dogum_tarihi = 1999;
$yil = 2020;
echo $isim;
echo '<br>';
echo $soyisim;
echo '<br>';
echo ($yil-$dogum_tarihi);
?>
Yukarıda gördüğünüz echo komutunun genel kullanımıdır, ve gördüğünüz gibi hem alt satır oluşturmamızı sağlayan br html etiketini hem bir değişkeni hem de bir matematiksel işlem olarak şuanki yıl ile doğum yılımı çıkartarak yaşımı ekrana yazdırmış olduk, ancak daha az bir kod yapısı içerisinde yazdırmak istersek aşağıdaki kod tek satrılık kod bloğunu kullanabilirsiniz. Burada .(nokta) karakteri string ifadeleri birleştirmeye yarıyor.
<?php
$isim = "tekno";
$soyisim = "derya";
$dogum_tarihi = 1999;
$yil = 2020;
echo $isim."<br>".$soyisim."<br>".($yil-$dogum_tarihi);
?>
PHP Print Komutu
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi print komutu ile echo komutu arasında işlevsel olarak hiçbir fark yoktur ama hız olarak değişkenlik gösterebiliyor ben kendim dediğim gibi echo kullanıyorum ancak print_r komutunu da sık sık kullanıyorum ondan da bahsedeceğim, öncelikle print komutunu echo ile verdiğim örneklerin aynı şekilde geçerli olduğunu göstermek amacıyla yazdığım aşağıdaki kodu inceleyin:
<?php
$isim = "tekno";
$soyisim = "derya";
$dogum_tarihi = 1999;
$yil = 2020;
print $isim;
print '<br>';
print $soyisim;
print '<br>';
print ($yil-$dogum_tarihi);
?>
Gördüğünüz üzere bire bir aynı kullanım burada da geçerli o nedenle pek fazla üzerinde durmayacağım, ancak gelin print_r komutu ne işe yarar bir ona bakalım.
print_r komutu nedir ? ne işe yarar ?
print_r komutu elimizde bulunan json formatında ya da herhangi bir formattaki diziyi ve benzeri verileri ekrana yazdırmamızı sağlar , örnek vermek gerekirse farklı bir sayfdan api olarak çektiğimiz json formatlı bir diziyi ekrana yazdırmak isteyebiliriz çünkü format da bir sıkıntı olabilir. Kullanımına hep beraber bakalım:
<?php
$dizi = array ('yilmaz' => '21', 'b' => 'ömer', '19');
print_r ($dizi);
?>
Yukarıda gördüğünüz bir diziyi print_r fonksiyonu sayesinde ekrana yazdırmak istediğimizde sonuç aşağıda gördüğünüz gibi olacaktır:
Array ( [yilmaz] => 21 [b] => ömer [0] => 19 )
Gördüğünüz gibi bu yazımızda print_r , echo ve print fonksiyonları ne işe yarar öğrenmiş olduk herhangi bir sorunuz olursa aşağıda yorumlar kısmından belirtebilirsiniz , elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım, ve eğer yazım size yararlı olduysa bir yorumla belirtmeniz beni çok motive eder...